Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV verzekering

Als zelfstandig ondernemer werkt u hard en hebt u hart voor uw eigen onderneming. Elke dag weer levert u inspanningen die nodig zijn om uw bedrijf draaiende te houden. Een paar dagen ziek zijn kan eigenlijk niet. U weet dat u als zelfstandiger extra risico’s loopt, maar wist u ook dat het voor u als ondernemer ook echt noodzakelijk is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers (AOV)

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dit is een verzekering (ook wel kortweg AOV genoemd) speciaal voor zelfstandig ondernemers. Hieronder vallen ook zelfstandigen zonder personeel, freelancers, directeur grootaandeelhouders en de vrije beroepsbeoefenaars (advocaat, psycholoog, huisarts, e.d.). Wanneer u als zelfstandig ondernemer ziek wordt of gehandicapt raakt, keert de verzekering bij arbeidsongeschiktheid een bedrag uit. U ontvangt per periode een uitkering van de verzekeraar.

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Een AOV verzekering is zeer aan te raden voor zelfstandig ondernemers. Voor zelfstandig ondernemers zijn er namelijk geen wettelijke regelingen die het verlies van inkomen door ziekte of een (blijvende) invaliditeit opvangen. Als zelfstandig ondernemer zou u dan ineens aangewezen zijn op een bijstandsuitkering bij ziekte of een handicap. U valt dan terug in een diep financieel gat. Voordat u recht hebt op een bijstandsuitkering moet u eerst nog zien rond te komen van uw eigen vermogen. Uiteindelijk houdt u dus niets meer van uw eigen vermogen over, waar u jarenlang hard voor hebt moeten zwoegen. Gelukkig is dit alles te voorkomen, en wel door een AOV verzekering af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, en nu?

Wanneer u beslist een AOV af te sluiten, zult u waarschijnlijk eerst een medische keuring moeten ondergaan bij de verzekeraar. Net zoals bij de overlijdensrisicoverzekering. Vaak moet u ook een gezondheidsverklaring invullen en, wanneer er onduidelijkheden zijn, zal een onafhankelijke arts u nogmaals keuren.

Premie berekenen: hoeveel betalen?

De hoogte van de premie die u voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering moet betalen is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Belangrijk is om in elk geval te weten dat de hoogte van de premie afhankelijk is van:

Hoeveel inkomen wilt u verzekeren?
Hoe lang moet de AOV verzekeraar u maandelijks uitkeren?
Welk beroep hebt u? Loopt u veel risico’s op ziekte, of niet?
De mate van uw arbeidsongeschiktheid; wilt u bijvoorbeeld dat de verzekeraar u al een uitkering betaald bij lichte arbeidsongeschiktheid?

Direct uw premie arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen

Sluit nooit zomaar een verzekering af voor arbeidsongeschiktheid, maar bereken hoeveel premie u betaald bij meerdere verzekeraars. Kijkt u ook wat er in het pakket zit en laat u altijd goed adviseren, ook door derden! Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u online premie berekenen. Bereken hierboven direct uw premie bij verschillende verzekeraars voor de AOV Verzekering.