Caravanverzekering

De Caravanverzekering

Met een caravanverzekering weet je precies waarvoor je verzekert bent. Nadere uitleg hierover is dus niet noodzakelijk. Met een caravanverzekering verschilt het echter meer dan eens waar je nu precies voor verzekert bent. Zo zul je bij de ene caravanverzekering alleen verzekerd zijn voor de caravan zelf terwijl je in andere gevallen ook verzekerd kunt zijn voor de inboedel van de caravan. Een combinatie van deze twee is natuurlijk ook mogelijk, waardoor het al helemaal verwarrend kan worden. Om hier wat duidelijkheid in te scheppen, besloten wij in dit artikel wat meer specifiek in te gaan
op deze verzekering in een poging nieuwe en nuttige informatie te verschaffen over de caravanverzekering.

Onder de meest gangbare basisverzekering valt meestal het onderstaande:

 • Schade die met de caravan is toegebracht aan een andere.
 • Bij brand: een keukenbrand in de caravan zelf of door vuur rondom de caravan.
 • Vergoeding van schade door storm: stormschade, omgevallen boom op caravan.
 • Hagelstenen: schade door hagel / deuken in de caravan.
 • Verschillende vormen van diefstal: zowel diefstal uit de caravan als aan de caravan.
 • De inboedel van de caravan.

Bij dat laatste; -de inboedel van de verzekering- moet u er echter wel goed op letten of de juiste inboedel wel goed bij de caravanverzekering is opgegeven. De verzekering vergoed namelijk geen zaken die niet bekend zijn bij de verzekering. Zorg er bij een caravanverzekering dus altijd voor dat het voor de verzekering duidelijk is waar je inboedel precies uit bestaat, anders zal de verkregen schade niet worden vergoed. Een tip: maak voordat u op reis gaat een aantal foto’s van de inboedel van de caravan maar ook van de buitenkant. Zo hebt u altijd een bewijs voor de caravanverzekeraar, mocht dit nodig zijn.

Caravanverzekering vergelijken

Tegenwoordig is het vergelijken van een caravanverzekering een koud kunstje. Op onze website vermelden wij enkele websites waarop dit mogelijk is. Vergelijk de caravanverzekering echter niet voordat u de belangrijke informatie hieronder hebt doorgenomen. Uw caravan verzekeren met een goedkope caravanverzekering zegt namelijk lang niet alles over datgene wat u daardoor terugkrijgt.

Is uw caravan verzekeren verplicht?

Uw caravan verzekeren, is dat eigenlijk verplicht? In Nederland lezen wij dat een caravanverzekering niet verplicht is. Wanneer u uw eigen caravan aan uw auto koppelt, dan is deze in principe via uw WA- autoverzekering verzekerd. Krijgt u schade of veroorzaakt u schade wanneer uw caravan losgekoppeld is? Dan moet u de kosten zelf ophoesten zonder caravanverzekering. In het buitenland is soms de Groene Kaart vereist. De Groene Kaart kunt u simpelweg afhalen of opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij en de op Groene Kaart komt de letter ‘F’ te staan. Dit houdt in dat uw caravan meeverzekerd is op de WA-verzekering van uw auto. Beide kentekens moeten dan wel identiek zijn, van zowel de caravan als van de trekkende auto. Wees er tijdig bij wanneer u vakantieplannen hebt voor het aanvragen van de Groene kaart!

Wat is niet verzekerd?

Waar bent u met de caravanverzekering niet voor verzekerd? Net als bij de meeste verzekeringen bent ook bij de caravanverzekering niet verzekerd wanneer er opzet in het spel, bijvoorbeeld wanneer u zelf schade toebrengt aan de caravan. Om er goed achter te komen waarvoor u speciaal wel of niet verzekerd bent, is het belangrijk om de polisvoorwaarden van de caravanverzekeraar gronding door te nemen. In de voorwaarden kunt u hier namelijk concretere informatie vinden over datgene wat wel of niet verzekerd is.

Wat is een gangbare premie voor de caravanverzekering?

Voorbeeld premie caravanverzekering berekenen: stel, we nemen een toercaravan uit bouwjaar 2005 en deze is gekocht in 2011. De nieuwwaarde was plus minus €17000 en tweedehands was de prijs ongeveer €9000,- De waarde van de inboedel van de caravan schatten we op €3000,- en we willen diefstal en brand (meestal bij de caravanverzekeringen standaard in het pakket), stormschade en hagelschade verzekeren. De uitkomst: per jaar betaalt u hiervoor bij de goedkoopste caravan verzekeraar een premie van €280,-

Addertjes onder de luifel of onder het gras?

Verzekeraars zijn tegenwoordig wel duidelijk wat hun voorwaarden betreft. Let u er echter bij het afsluiten van een caravanverzekering op de volgende zaken:

 • Wat is de dagwaarde van uw caravan? Wanneer uw caravan weinig meer waard is, kunt u overwegen om alleen maar een basispakket caravanverzekering te nemen, of zelfs helemaal geen verzekering. Dit is aan u.
 • Wees eerlijk in het opgeven van gebreken aan het materiaal of constructie voordat u gaat reizen en repareer dit voordat u erop uittrekt. Verzekeraars zijn niet dom en experts ontdekken vrijwel alle vormen van oplichterij.
 • Wat is het dekkingsgebied van de caravanverzekering die u gaat afsluiten? Is dit alleen de Benelux? Of kunt u overal in Europa verzekerd reizen?
 • Audio en visuele apparatuur is vaak niet meeverzekert. Checkt u dit vooraf goed of neem gewoon geen audio/visuele apparatuur mee in de caravan.
 • Voordat u een caravanverzekering afsluiten gaat, moet u er zich van bewust zijn dat u meestal een eigen risico betalen moet wanneer u schade moet verhalen op uw caravanverzekering.