Levensverzekering

De levensverzekering vergelijken

In onze huidige wereld kan men zijn of haar leven en sterven verzekeren. Dit kan met de levensverzekering, ook wel overlijdensdekking of pensioensparen genoemd. Deze is er in vele vormen en verschillende gedaantes. Belangrijkste om te weten is dat een levensverzekering afgesloten wordt in verband met het leven of het sterven van de verzekerde. Hier hoort uiteraard ook de uitvaart bij. Kenmerken van een levensverzekering zijn: uitkering bij het overlijden of uitkeren wanneer de verzekerde nog in leven is.

Waarom een levensverzekering afsluiten?

Er zijn diverse redenen waarom het verstandig kan zijn deze verzekering af te sluiten. Zo kunt u met deze verzekering uw hypotheekschuld of andere hypotheek lening aflossen; in samenspraak met de geldverstrekker (dit is bij de meeste geldverstrekkers mogelijk). Op het moment dat de einddatum van de aflossing is bereikt, wordt een geldbedrag uitgekeerd. Verder kan een levensverzekering uw familie nabestaanden financieel bijstaan. Meestal zijn dit de overlijdensrisicoverzekeringen. Verder is het (wanneer u een goede levensverzekering bij ‘het in leven blijven’ afsluit) uitermate geschikt als appeltje voor de dorst, als aanvulling op uw pensioen.

Soorten levensverzekeringen

  • Lijfrenteverzekering. Met de lijfrenteverzekering kunt u genieten van uw oude dag. U ontvangt een geldbedrag na een bepaalde periode, terwijl u nog in leven bent.
  • Uitvaartverzekering. Met de uitvaartverzekering dekt u (vooraf afgesproken) kosten van de begrafenis of crematie, zodat uw nabestaanden deze kosten niet hoeven te betalen.
  • Overlijdensrisicoverzekering. Hiermee kunt u uw nabestaanden toch nog geld achterlaten, wanneer u overleden bent.

Optie van een levensverzekering

Het is zelfs mogelijk om deze verzekering als onderpand te gebruiken voor het afsluiten van een krediet of hypotheek bij de bank. Dit wordt in vakjargon ook wel ‘belenen’ genoemd.  

Vergelijken van levensverzekeringen

Vooral het vergelijken van een risicoverzekering is eigenlijk enorm simpel. Omdat er alleen een geldbedrag en een (eind)periode afgesproken wordt, is het makkelijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Doe dus eerst een premie berekening voordat u een levensverzekering wilt afsluiten.

De koopsompolis

De koopsompolis is de laatste tijd negatief in het nieuws gekomen. Deze koopsompolissen werd vooral gekoppeld aan een hypotheek en sommige banken vroegen daar extreem hoge bedragen voor. De klant in kwestie betaalde vaak veel te veel. Ook uw levensverzekering kan met een hypotheek samen afgesloten worden. Ga daarbij goed na of het wel zo voordelig en goedkoop is zoals het lijkt. Een levensverzekering kunt u ook gewoon apart afsluiten. Een koopsompolis i.c.m. een hypotheek is vooral handig, omdat u alles in 1 pakket hebt.

Hoeveel premie moet u betalen?

U gaat met uw verzekeraar in gesprek en kunt van te voren bepalen voor welk geldbedrag u zich wenst te verzekeren. Uiteraard moet u hiervoor een premie betalen. U kunt besluiten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten (geld wordt alleen uitgekeerd als u voor de afgesproken periode komt te overlijden) of een uitvaartverzekering (dekt de kosten van de begrafenis). Er zijn ook andere varianten waarbij u, zoals wij beschrijven in dit artikel, kunt afspreken om ook bij leven uitgekeerd te krijgen. Kijk bij onze linkjes onderaan dit artikel en vraag een adviesgesprek aan om vast te stellen welke soort levens-verzekering het beste bij u en uw partner past. Het is verstandig om een offerte en polis bij verschillende verzekeraars aan te vragen. Een bekende levensverzekeraar is RVS. Informeert u ook bij hen over de afkoop van uw verzekering. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kunt u de levensverzekering afkopen, in sommige gevallen bent u daardoor goedkoper uit.