Overlijdensrisicoverzekering

Uw nabestaanden goed achterlaten

In een ander artikel bespraken wij al de uitvaartverzekering. In het verlengde daarvan willen wij het nu over de overlijdensrisicoverzekering hebben. Het overlijden is natuurlijk geen prettig onderwerp, maar het is een prettige gedachte om te weten dat uw uitvaart later betaald kan worden en dat uw nabestaanden dankzij deze verzekering verzorgt achterblijven. Bent u op zoek naar meer informatie over deze vorm van verzekeren? Lees dan snel verder, want het is de moeite waard te overwegen deze verzekering in uw pakket op te nemen.

Wat doet een overlijdensrisicoverzekering?

Als u deze verzekering afsluit, krijgt de verzekerde een geldbedrag van de verzekeraar uitgekeerd wanneer deze, nog voordat de einddatum is bereikt, komt te overlijden. Wanneer de verzekerde pas nadat de vooraf afgesproken einddatum is bereikt komt te overlijden, wordt er geen geldbedrag uitgekeerd. Dit is het risico die beide partijen aangaan. Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel gewoon
een levensverzekering of een sommenverzekering genoemd.

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

U wilt goed voor uw partner en voor uw nageslacht zorgen. Wanneer u komt te overlijden, krijgt uw familie te maken met een plotselinge kostenpost. Een begrafenis of crematie betalen is duur. Niet iedereen heeft het geld of de discipline om elke maand of elk kwartaal geld opzij te zetten voor het geval u of een ander komt te overlijden. Met een goede overlijdensrisicoverzekering voorkomt u problemen en komt een goede Uitvaart niet in gevaar.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen. Hieronder beschrijven wij in het kort de bekendste vormen.

 • De overlijdensrisicoverzekering met een annuitair dalend kapitaal
  Vooral erg geschikt voor het aflossen van een hypotheek.
 • De overlijdensrisicoverzekering met een lineair dalend kapitaal
  Vooral erg handig voor het afdekken van risico’s die aflopend zijn. Bijvoorbeeld wanneer uw partner, die tevens kostwinner is, komt te overlijden. Want daardoor gaan de nabestaanden er in inkomsten op achteruit.
 • De overlijdensrisicoverzekering met een gelijkblijvend kapitaal
  Deze vorm van verzekeren komt het meeste voor. Wanneer uw hypotheeklasten elke maand ongeveer hetzelfde zijn, is deze vorm van verzekeren een goede optie.

Voordelen van een overlijdensrisicoverzekering?

De hypotheeklast op de woning kun je met bepaalde vormen veilig stellen. Hierdoor komen uw nabestaanden niet in de financiele problemen. Voor ieder persoon is er wel een passende overlijdensrisicoverzekering te bedenken. Het is zelfs mogelijk om een verzekering af te kopen. Daardoor zit u niet aan maandelijkse premiekosten vast. Een verzekering afkopen (of premievrij maken) is dus mogelijk, maar uw overlijdensrisico verzekering oversluiten is wellicht ook een interessante optie. De aanbieders van verzekeringen kunnen over het oversluiten, afsluiten, premievrij maken of het afkopen van de overlijdensrisico informeren.

Een medische keuring ondergaan

Boven een bepaald verzekerd bedrag moet de verzekerde vaak een medische keuring ondergaan, zoals dat ook bij de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) het geval is. Wil een verzekerde zich beneden dat verzekerde bedrag verzekeren, dan volstaat vaak alleen maar een gezondheidsverklaring. Sommige verzekeraars nemen alleen rokers op in hun bestand, wanneer ze bereid zijn meer premie te betalen. De consumentenbond meldt op haar website dat sommige verzekeraars zelfs tot 2 maal meer premie vragen.

Tips bij het vergelijken & afsluiten
Wij mogen u geen advies geven (richtlijnen AFM), daarom beperken wij ons tot het geven van enkele handige tips, die u op veel websites tegen kunt komen.

 • Vergelijk offertes van meerdere verzekeraars. Kijkt u hieronder voor enkele goede verzekeraars bij wie u de premie kunt berekenen en vergelijken. Schrikt u niet: het kan u in totaal vele duizenden euro’s aan premie schelen, wanneer u een goede maar goedkope overlijdensverzekering kunt afsluiten!
 • Als u verhuisd moet u niet vergeten uw nieuwe adres door te geven aan de verzekeraar.
 • Gestopt met roken? Geef dit dan door aan het verzekeringsbedrijf. Het kan zijn dat u dan in aanmerking komt voor rokerskorting.
 • Hoeveel afsluitprovisie moet u betalen wanneer u de verzekering gaat afsluiten? Bekijk de offerte goed en vergelijk met andere aanbieders hoeveel afsluitprovisie men vraagt.

Bereken nu uw premie

Bereken hieronder direct uw premie bij verschillende verzekeraars. Voor advies kunt u zich het beste wenden tot de verzekeraar bij wie u van plan bent een verzekering af te sluiten. Op onze website staat alleen algemene informatie en geen advies. Informeer bij uw verzekeraar (kijkt u daarvoor bij onze linkjes op de site) wat de kenmerken en de voordelen van deze verschillende verzekeringsvormen zijn. Reaal is bijvoorbeeld een partij die een goede overlijdensrisico aanbiedt. U kunt de website van Reaal bezoeken of verder zoeken naar andere aanbieders op onze website; zie onze verzekeraars linkjes.