Uitvaartverzekering

De zekerheid van het overlijden

Een ding is zeker: vroeg of laat komt iedereen eens te overlijden. Omdat ook u geen eeuwig leven hebt is het zinvol om de voordelen van uitvaartverzekeringen eens nader te aanschouwen. In een volgend artikel bespreken wij ook de variant op een uitvaartvaartverzekering, namelijk de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering precies?

Een uitvaartverzekering is een soort verzekering die u kunt afsluiten bij de meeste verzekeraars. Deze verzekering keert een (meestal) vooraf afgesproken bedrag uit wanneer u (de verzekerde) komt te overlijden. Nader beschouwt is een uitvaartverzekering een buitenbeentje in de verzekeringswereld. Een verzekering sluit je namelijk af vanwege de onzekerheid dat een voorval plaats gaat vinden. Maar omdat elk mens komt te overlijden, is er in dit geval wel de zekerheid dat dit voorval plaats gaat vinden. Dit even terzijde. Met een uitvaartverzekering dekt u de financiele kosten van uw nabestaanden.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen. De natura-uitvaartverzekering en de uitvaartkostenverzekering. Wanneer u voor de natura-uitvaartverzekering kiest, krijgt u geen geldbedrag uitgekeerd maar wordt de uitvaart/begrafenis in natura uitbetaald. Als er vooraf afgesproken is dat zaken als de crematie, de rouwkaarten, de dragers van de kist, uitgevoerd moeten worden, dan zal dit gebeuren. Hier hebt u premie voor betaald. Bij de uitvaartkostenverzekering daarentegen krijgt u een geldbedrag, die vooraf ook afgesproken is, waarvan u zelf de kosten van een uitvaart kunt betalen. Wanneer u ervoor kiest om de kosten van de crematie of begrafenis zo laag mogelijk te houden, houdt u wellicht nog wat geld over. Uiteraard is dit geld voor uw nabestaanden als u die dan nog hebt.

Kiezen voor natura- of uitvaartkostenverzekering?

Het voordeel van een uitvaartverzekering waarin u wordt uitbetaald in natura, is dat u ruim op tijd uw eigen uitvaart kunt regelen. Ook de premie en de koopsom kunnen in hetzelfde jaar in aftrek genomen worden bij de belastingaangifte. De voordelen van een uitvaartkostenverzekering (waarbij u een eenmalig bedrag bij overlijden ontvangt) zijn o.a. dat u meer vrijheid heeft. U kunt uw eigen begrafenisondernemer uitkiezen. Dat is bij de natura-uitvaartverzekering bijvoorbeeld niet het geval. Ook bouwt u kapitaal op en deze is af te kopen.

Is er een alternatieve uitvaartverzekering?

Uw overlijden kunt u ook op een andere interessante manier verzekeren. Dit kunt u doen met de overlijdensrisicoverzekering. Het interessante van de overlijdensrisicoverzekering is dat u over het algemeen lagere premies betaald en u voor grote bedragen kunt worden verzekerd. Deze andere vorm van verzekeren heeft echter een vaste einddatum. Als u na deze einddatum komt te overlijden krijgt u de uitkering niet betaald. Lees meer in dit artikel over de De Overlijdensrisicoverzekering.

Is een uitvaartverzekering goedkoop?

Waar kan ik de uitvaartkosten berekenen, waar kan ik de uitvaartverzekering vergelijken? De kosten voor een uitvaart zelf zijn relatief hoog. Niet een bedrag dat elke Nederlander zomaar even kan ophoesten. Een gemiddelde uitvaart of begrafenis zal al wel gauw (inclusief kist, rouwkaarten, begrafenis auto, dragers, huur kerk of aula) duizenden euro’s kosten. Dit bedrag kunnen wij natuurlijk niet precies berekenen. Het is verstandig om bij elke uitvaartonderneming een uitvaartpolis aan te vragen. Zo kunt u uitvaartverzekeringen vergelijken. Een goedkope uitvaartverzekering betekent niet altijd dat het ook een goede verzekering is. Misschien is het verstandig om eens op de naam van de verzekeringsmaatschappij te Googelen en de daarbij horende verzekering. Al snel kunt u reviews lezen van andere klanten op websites en forums. Conclusie: een begrafenisverzekering afsluiten is relatief goedkoop. Met een paar euro per maand bent u vaak al klaar. De kosten van een uitvaart helemaal zelf betalen zijn grote onverwachtse uitgaven. Niet iedereen kan die zomaar in een keer betalen, tenzij u geld spaart.

Uitvaartverzekering afsluiten of eigen uitvaart betalen?

Stel dat u geen uitvaartverzekering of begrafenisverzekering (beide is hetzelfde) afsluit en u komt te overlijden, wat dan? Hoeveel kost dit uw nabestaanden? Bij een uitvaart, die verzorgt wordt door een uitvaartcentrum, komt heel wat kijken. U geeft vaak de complete uitvaartverzorging uit handen aan deskundigen op dit gebied. Meestal een uitvaartonderneming. Uitvaartondernemingen nemen, als u dit wilt, u zoveel mogelijk uit handen. Zo verzorgen zij de uitvaartmuziek, de rouwkaarten, de begrafeniskist en de dragers, de begrafenis of crematie zelf, de kerkdienst en nog veel meer. De uitvaartkosten rijsen de pan uit wanneer u geen begrafenisverzekering hebt afgesloten. Uiteraard kunt u uw begrafenis ook sober houden, en geen uitvaartverzorging of uitvaartonderneming dit voor u laten doen. De vraag is alleen of u dit alles tijdens een emotionele periode wel zelf kan doen! Kunt u zelf uw uitvaart regelen en daarbij ook nog eens zonder begrafenisverzekering? Kunt u de uitvaartkosten op dat moment wel ophoesten of uw familie? Wat als er opeens meerdere familieleden in een korte periode zonder verzekering overlijden? Het is goed om hier even bij stil te staan. Wij geven geen advies en manen u niet aan om een verzekering af te sluiten. Toch hopen wij hiermee u goed geïnformeerd te hebben.

Bekende uitvaartverzekeraars

Er bestaan diverse goede maatschappijen die u verzekeren tegen het overlijden en de kosten daarvan. Zoals al gezegd kunt u een uitvaartverzekering goedkoop afsluiten, maar bij deze verzekeraars kunt u vaak direct online uw uitvaartpolis aanvragen: DELA, Reaal, Monuta en Nivo. Monuta uitvaartverzekering en Nivo Uitvaart zijn de bekendste. Kijkt u bij onze linkjes of u Monuta en Nivo erbij ziet staan.

Belangrijke uitvaart tip

Elke uitvaartverzekeraar biedt verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan. Deze kenmerken zich door verschillen, zoals een andere dekking en een andere manier van financieren. Een goede vergelijking maken tussen verschillende verzekeraars loont zeker de moeite. Wellicht dat u extra kunt kijken naar de dekking en de premie. Ook is het zinvol om  er rekening mee te houden dat wanneer u iets meer betaald u vaak ook iets beter zit. Dit gaat natuurlijk niet altijd op. Uiteindelijk moet u zelf die keuze maken, wij kunnen u hierin niet adviseren. Wij verwijzen u wel door naar onderstaande verzekeraars. Bij hen kunt u uw premie berekenen en de premie vergelijken. Een uitvaartverzekering vergelijken is geen overbodige luxe. Wellicht kunt u ook nog zelf in uw buurt bij uitvaartcentra langsgaan voor advies.